Memang Hidup Tanpa TV Lebih Seronok Dengan Anak-Anak

AssalamualaikumDi zaman serba canggih dan moden ini, sudah pasti majoriti dalam kalangan kita mempunyai televisyen di rumah, dan mungkin ada yang mempunyai lebih dari sebuah televisyen.Ramai yang menganggap meluangkan masa bersama keluarga sewaktu menonton televisyen adalah saat yang indah, ianya merupakan waktu untuk bermesra di antara satu sama lain.

Tetapi, jika tiada televisyen, adakah boleh menikmati itu semua? Ya, anda masih boleh bersama keluarga, dan yang peling penting anak-anak anda akan mendapat manfaat yang lebih baik. Admin kongsikan pengalaman saudari Widyana Ali dan suaminya dalam mendidik anak tanpa televisyen di rumah.

Masa zaman sekolah dulu,cikgu Bahasa Inggeris saya selalu menggunakan perkataan "idiot box" untuk TV. Baru sekarang nak cari kenapa TV ni dipanggil idiot box.

Secara jujurnya, mula-mula memang susah nak hidup tanpa TV di rumah sebab saya sendiri memang penonton tv tegar sejak dulu. 

Dulu, memang saya rasakan TV itulah pengikat kasih sayang keluarga
 bila duduk sama2 menonton drama/filem. Rasa tenang nak buat kerja dengan anak yang duduk senyap menonton kartun dari pukul 2.30 petang sampailah pukul 6. Lepas habis slot kanak-kanak tiba pula slot drama sampai maghrib.

Tapi sekarang persepsi saya dah berubah. Bila anak-anak dah semakin membesar.

Saya dan suami mula fikir nak cuba hidup tanpa TV. Hasilnya?

1. Anak-anak kurang tantrum. 
2. Anak- anak senang dengar arahan.
3. Fokus bertambah sebab tiada gangguan.
4. Lebih kreatif suka buat origami/art and craft/ gembira melompat bila mama minta bantu di dapur.
5. Senang mendengar nasihat.
6. Hidup lebih gembira rupanya.

Kesan baik untuk saya dan suami:


1. Tiada lagi fenomena menonton TV dan terus masuk ke dalam TV.
2. Kurang marah (saya) sebab anak-anak bila dipanggil terus menyahut.
3. Jadi rajin membaca bahan ilmiah, macam saya sangat suka membaca tentang pemakanan sihat, psikologi anak- anak dan motivasi.
4. Kerja rumah cepat selesai sebab tiada lagi menonton TV sambil lipat baju dan tiada lagi drama yang ditonton.
5. Senang nak solat di awal waktu. 
6. Banyak masa untuk borak2 dengan suami dan anak2.

Alhamdulillah segala yang baik itu daripada Allah. 

Kepada kawan- kawan, cubalah 'buang' TV sekejap. Kami dah rasa, memang hidup tanpa tv lebih seronok dengan anak-anak. Hubungan jadi lebih rapat dan boleh create long term memory untuk anak- anak.

Post ini sekadar ingin berkongsi pengalaman.Kalau ada rakan-rakan yang nak berkongsi pengalaman hidup tanpa TV di rumah,silakan. 

Nota: Dulu- dulu mama tak pernah miss tengok AJL, ABP, Anugerah Skrin.Sekarang pelakon pun tak kenal.

Selepas ini, anda bolehlah mencuba untuk ‘ketepikan' dahulu televisyen, mungkin dengan melarang menonton pada waktu tertentu buat permulaan. Apa-apa pun luangkan masa dengan keluarga


0 comment... add one now

Note: only a member of this blog may post a comment.